Skip to main content

Posts

Pengalaman di UKM

Hi. Alhamdulillah walaupun tiada rezeki untuk ke Jerman, sekurang-kurangnya dapat jugak aku lanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia.Aku masuk bukan melalui UPU tetapi melalui PKP (Pusat Kembangan Pendidikan). Apa yang aku tahu mengenai PKP, ia adalah sebuat pusat yang membuka ruang untuk masyarakat luar mahupun dalam negara sambung pengajian di UKM. Ada jugak pengajian sepenuh masa, ada jugak pengajian separuh masa. Pengajian Berterusan Jarak Jauh pun ada. Klik sini untuk maklumat lanjut.Okay. Selesai mengenai PKP. Sekarang nak kongsi pengalaman aku sebagai pelajar tahun 1 UKM 16/17. Aku masuk sebulan lewat kerana kesilapan PKP terlepas pandang borang permohonan aku. Terima kasih kepada kawan aku, dia pergi kaunter dan bagitahu pasal tu.Benda pertama dekat kepala aku masa aku mula-mula daftar, " Tak ada ke yang tolong guide aku buat pendaftaran?" Pihak PKP pun sekadar bawa aku ke pejabat Dekan dan selebihnya Dekan khabarkan untuk tunggu sehingga proses pendafta…
Recent posts

Small Scale Catapult

This would be my very first youtube video. Give me a big thumbs up and I will produce more on videos relating to Malaysian students culture or if you are interested in knowing anything about Malaysia and it's diversity, do comment down below and I will try my best to fulfill it. Thank you

Keperluan Ketika Belajar

Salam sejahtera. السلام عليكم. 大家好。안녕하세요.
Again, after a long time focusing on the study and all, lupa sudah pasal blog nih. Ini pun teringat bila budak kelas sibuk mentioning pasal blog.
Sekarang dah hampir genap 2 tahun aku study kat GMI. Lol. Macam² hal dah jadi. Study ke laut sem lepas sebab sakit kepala dengan silat and so on. So, pointer jatuh sikit tapi alhamdulillah still lagi atas target 😭
Memandangkan sekarang ni budak² lepasan SPM 2014 dah nak masuk U, so saya nak post sikit lifestyle kat U and sedikit pesanan penaja lah maybe.. Hahaha
Kids, here're something:
1. No matter what, biarkan diri tu ada pegangan diri. Macam² hal jadi kalau kita xde stand. Study ke laut. Pointer drop ke kerak bumi. Paling worst, kau terjebak dengan gejala sosial. Buang duit dan masa je hantar U tapi useless.
2. Setiap hari tetapkan niat baru dalam hati: ni untuk kukuhkan lagi stand korang and supaya beringat reason korang kat situ :)
3. Solat for muslims please, jangan tinggal. :) Bila koran…

Lifestyle after SPM. ;)

:D Assalamualaikum and hye everyone. ^^v After a long time, only now I have a little bit time to spend on my "dusty" blog.. LOL. :D Dusty~ Fuhh...
Lepas SPM, semua bawa haluan masing-masing. Ada yang sambung matriks, A-level, diploma, tingkatan 6 dan banyak lagi lah. Ada juga yang dah terbang jauh ke negara orang. Aku??? Belajar dalam negeri je dulu.. Sambung diploma kat German-Malaysian Institute. Sekarang tengah cuti sem. Tu yang banyak masa lapang ni. Setakat ni, GMI bagi aku sesuai lah kot untuk orang yang tak berapa rajin nak menghadap buku dan hafal segala macam teori. :D GMI lebih kepada praktikal. Apa lagi eak nak cakap pasal GMI?
Bidang? GMI kot. Mestilah engineering. Aku student IE, PIC11.. ^^v Engineering. Bidang yang dipelopori oleh kaum Adam. Of course lah kaum Hawa minoriti kat sana. Alhamdulillah, dengan background aku, tak ada lah culture shock sangat sebab dah biasa dengan lelaki. Cuma nak cakap yang aku ni tak ada lah terkejut sangat bila lelaki tiba-tiba dekat or kena buli deng…

UTP EDUCAMP 2013

Assalamualaikum. :)
Wah~ Setelah sekian lama tak buka blog ni,,sampai lupa username dan password sendiri ( Haha~ Teruk2..),, akhirnya ada juga point nak dikongsi bersama semua.
Semalam, 15/4/2013, saya dan dua orang lagi rakan saya menghadiri temuduga kemasukan ke Universiti Teknologi Petronas di Bandar Sri Iskandar,Perak. Pukul 3 lebih hari Ahad dah bertolak right after saya selesai menghadiri majlis graduasi di sekolah. Sampai di Perak dalam pukul 8 malam. Haha. lama kan. Tak lah. Kereta uh buat hal. Ok,back to the topic. Esoknya, means on 15th of April,saya daftar pada jam7.30 pagi dan terus ambil tempat duduk dalam dewan canselor UTP. Besar kot. Gayat sekejap naik tangga dia. Talk started and penerangan tentang temuduga diberikan sekali. Oh,lupa nak cakap yang kami dibahagikan kepada 5 grup iaitu, A, B, C,D, dan E. Saya dapat grup D. Tengok grup pon dah tahu temuduga saya akan mula lambat. Memang lambat pon tapi tak la lambat sangat. Pukul 1 dah kena daftar untuk temuduga.
Ok. Mas…

Reason Why Muslims Solat.

Assalamualaikum semua.. Setelah sekian  lama saya tak buka account ni,, sampai da tak ingat username and password,, akhirnya saya usik juga blog ni. Hmm,, hari ni saya nak kongsi sedikit kenapa kita or kami, Muslims, solat.. First of all, do think about my question. It has a relationship to my point today. When we're hungry,what did we do? We looked for food right? Something yummy and filling. Same goes to our spirit ( roh ).. Roh juga perlukan makanan dan solat adalah makanan yang terbaik untuk roh.. Lebih kurang macam tu lah analoginya.. Seringkali kita dipaparkan dengan kisah orang mati bunuh diri atau yang sama waktu dengannya.. Kebanyakkannya memberi alasan kerana jiwa tidak tenang.. Kenapa jiwa tu tak tenang? ha~ Inilah sebabnya.. Roh tak diberi apa yang diminta. Mari kita buka minda sebentar. Iblis bukannya tidak mahu sujud pada Allah, tetapi iblis tidak mahu sujud pada nabi Adam A.S.. Bukankah roh sudah wujud sejak azali? Bermakna roh juga telah bertemu dan berkomunikasi …

My Heart Is Broken.

Pada suatu malam, Mamat ( bukan nama sebenar )menghantar pesanan melalui perkhidmatan sistem pesanan ringkas kepada Minah (juga bukan nama sebenar ). Dialognya berbunyi seperti ini :

Mamat  : Salam. Minah,kau tengah buat apa?
Minah   : Baring sambil fikirkan sesuatu.
Mamat  : Oh. Fikir apa?
Minah   : Fikir awak suka saya tak.
Mamat  : Huh? Janganlah berseloroh tengah-tengah malam ni.
Minah   : Betul lah. Kalau awak tak nak percaya,tak apa. Tapi yang pasti benda tu lah yang sedang saya fikir.
Mamat  :Oh. Jadi, apa yang awak rasa?
Minah   : Saya tak tahu. Kalau saya tahu, saya tak akan fikir.
Mamat  : Awak suka saya tak?
Minah   : Saya tak pasti. Awak suka tak saya?
Mamat  : Samalah. Saya juga tak pasti.

( Haih~ Banyak sangat la pulak ayat "awak suka saya tak". Akhirnya, Minah mengambil keputusan untuk memberitahu perkara yang sebenarnya.)

Minah   : Sejujurnya,saya rasa saya masih suka akan awak. Boleh saya tahu apa yang awak rasa?
Mamat  : Hmm~ Saya suka awak sebagai kawan r…